Allmänt

Alarmerande- varannan transperson har övervägt att ta sitt liv

De blir inte sedda eller bekräftade

Folkhälsomyndighetens utredning visar att varannan transperson mellan 15 och 19 år har allvarligt övervägt att ta sitt liv. Könsnormen är den svåraste att avvika ifrån och detta gör att många transpersoner känner att dom inte ens existerar i samhället. Många upplever en stor oförståelse från omgivningen, både från vänner, familj och myndigheter. Oförståelsen blir en kränkning då ofta ifrågasättandet medför en brist på respekt.

 

Alarmerande- varannan transperson har övervägt att ta sitt liv

Transpersoner är en utsatt grupp BILD: Pixabay

 

Alarmerande- varannan transperson har övervägt att ta sitt liv

Den psykiska ohälsan är stor och får många konsekvenser. Dom lider av nedstämdhet, sömnproblem och en utredning som publicerades 2015 visar att 57 procent mellan 15 och 19 år allvarligt övervägt att ta sitt liv. Samtidigt som många övervägt att ta sitt liv är det alltfler som vågar ta steget och vill göra en könsutredning för att fastställa sin könsidentitet. Under 2016 tog Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm emot 197 barn och ungdomar (åldrarna 6-18 år) som ville göra en könsutredning för att fastställa sin könsidentitet, det är en 100-procentig ökning varje år. Sverige har totalt sex kliniker för människor som söker könsutredningar men vårdköerna blir allt längre och en del för vänta upp emot ett år för att bara få komma på första utredningsmötet. Under 2016 tog tog Lundströmmottagningen i Alingsås emot totalt 229 remisser, varav 26 var yngre än 16 år och 49 i åldern 16-18 år. Totalt är cirka 67 procent av de sökande under 25 år.

Alarmerande- varannan transperson har övervägt att ta sitt liv

Vilka kön är accepterade? BILD: Pixabay

En som driver frågan för HBTQ personers rättigheter är Maria Hansson Nielsen. Vi träffades under Kristdemokraternas Kommun- & landstingspolitiskadagar i Västerås förra året. Då hade hon och Anne-Sophie Emilsson Sriwong startat upp nätverket Öppna Kristdemokrater för att förstärka partiet Kristdemokraterna i hbtq frågor.

I november 2006 bestämde sig Allan för att komma ut som Maria och börja leva som den kvinnan hon alltid känt att hon varit. I samband med detta förlorade hon kontakten med sina barn. Men Maria har inte alltid tyckt att HBTQ frågorna varit viktiga. Som Allan citerade hon bibelställen om att män inte ska ligga med män och säger i dag att hon på den tiden var väldigt dominant. Kvinnans plats var i hemmet och att barnen var mest mannens, menade hon då. Idag är det annorlunda. Nu har hon gjort upp med Gud och vet att hon är värdefull som hon är!

 

Vi tror på ett Öppna Kristdemokrater och vi kommer arbeta helhjärtat med detta nätverk med syftet att skapa ett förbund. Samtidigt som vi känner att nätverket kommer sudda bort gamla fördomar mot partiet om att vi är homofobiska, bifobiska och transfobiska och inte alls står upp för hbtq personer i samhället.

 

Alarmerande- varannan transperson har övervägt att ta sitt liv

Maria Hansson Nielsen HBTQ-aktivist och föreläsare

 

Fakta

 • Alla människor har en könsidentitet, en individuell känsla av att vara tjej eller kille eller av att tillhöra inget av könen eller båda två.

 • Alla tilldelas ett juridiskt kön vid födseln, i Sverige finns bara två juridiska kön: tjej eller kille. I till exempel USA och Australien kan man också ha det juridiska könet X, alltså en könsidentitet som är neutral.

 • Du behöver inte vara säker på vem du är eller om du vill ändra på din kropp för att påbörja en könsutredning. En könsutredning fungerar som hjälp för att du ska komma på vem du är och om du behöver eventuell behandling.

 • Det finns ingen åldergräns för att påbörja en könsutredning, du kan vara hur ung eller hur gammal som helst.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

 • Akut
  Ring 112

 • Suicidezero.se
  Arbetar för att minska självmord och öka kunskapen om samhällsproblemet. Finns många bra telefonnummer och webadresser.

 • Självmordslinjen
  Du kan chatta eller prata i med deras volontärer, alla dagar dygnet runt. Du kan också ­mejla in dina frågor. Tel: 90101.

 • Nationella hjälplinjen
  Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22

 • BRIS vuxentelefon
  Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13

 • BRIS
  Barnens hjälptelefon
  Tel: 116 111, måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18

 • Svenska kyrkan
  Jourhavande präster finns tillgängliga alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be att få bli kopplad.

 • Jourhavande medmänniska
  Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: