Äldres ohälsa kan leda till självmord!
Hälsa & Ohälsa

Äldres ohälsa kan leda till självmord!

Kanske har du äldre omkring dig som mår dåligt

Äldres ohälsa kan leda till självmord!

De äldre blir allt fler. BILD: Pixabay

Många av oss har äldre människor i vår omgivning som vi träffar emellanåt. Oftast är det dom som strålar av livsglädje, tacksamhet och mod. De inspirerar och uppmuntrar oss yngre att våga ta för oss av livet. De äldre delar med av sin livserfarenhet och förmanar oss när de tycker vi prioriterar fel.

Enligt statistiken blir vi allt fler äldre i vårt land, vilket är oerhört glädjande tycker jag. Men det finns också baksidor med att leva allt längre. En sådan sak är att om man lever med en depression eller ett missbruk följer dessa med upp under ålderns höst.

Äldres ohälsa kan leda till självmord!

Äldres ohälsa kan leda till självmord! BILD: Pixabay

Äldres ohälsa kan leda till självmord!

Man räknar med att en fjärdedel av alla självmord i Sverige begås av äldre. I takt med att den äldre befolkningen ökar stiger även antalet självmord. Studier visar att depression och ångest är starkt förknippade med självmorden eller självmordsförsök bland de äldre.

Det svåra är att många äldre lever ensamma utan anhöriga som ser till deras välbefinnande. Många är dom som sitter i sina lägenheter helt avskurna från det övriga samhället. Många äldre brottas med missbruk och bland äldre kvinnor har man sett ett samband mellan alkoholmissbruk och självmordsförsök.

Enligt Socialstyrelsen lider cirka 20 procent av alla äldre personer av psykisk ohälsa. Inom en snar framtid är 25 procent av alla svenskar 65 år och äldre, vilket gör psykisk ohälsa till en av våra största folksjukdomar. Detta ställer större krav på vårdpersonal, anhöriga men också på samhället i stort att faktiskt kunna upptäcka den äldres livssituation.

Vad kan vi då göra?

Många äldre finns med i olika verksamheter såsom PRO och Svenska Kyrkans diakonala arbete. Här måste en kunskapsuppdatering av äldres psykiska ohälsa ske. PRO erbjuder många kurser, resor och aktiviteter där de äldre blir delaktiga i en härlig livsviktig gemenskap. Även inom kyrkans värld erbjuds dagledigträffar och soppluncher där många äldre träffas en stund varje vecka.

Men som anhörig är det inte så lätt att få tiden att räcka till. Min önskan är att vi tillsammans känner och tar ett större gemensamt ansvar för vår allt äldre befolkning. Vi borde utöka de ideella hembesöken och ordna fler träffar på biblioteken. Men framför allt tror jag vi måste utöka de plattformar där den yngre och den äldre generationen kan mötas.

Idag lever många av våra barn upp utan en äldre anhörig och avståndet mellan generationerna är stora. Vi måste både se till de äldre som redan är delaktiga i våra verksamheter men också de som sitter hemma i sina lägenheter utan några besök. Ensamheten många äldre lever i är en stor bidragande faktor för den psykiska ohälsan.

Ett härligt exempel

Bloggerskan Dagny är ett härligt exempel på att livet inte tar slut vid en ålder av 105 år. Hon gick vid 99 års ålder en datakurs och började sedan att blogga.

Bloggerskan Dagny 105 år. BILD: Dagnys hemsida

Om Dagny kan lära sig dagens moderna teknik kan fler göra det. Varför inte ge din mormor eller farmor en datakurs i födelsedagspresent när hen fyller 70? Vi behöver medvetet satsa på generations överbryggande verksamheter i hela vårt samhälle. Kanske både PRO och Svenska Kyrkan kan gå samman och erbjuda datakurser och spelkurser i församlingshemmen där den yngre generationen får dela med sig av sina Internet kunskaper…

 

Hur tänker du? Hur ska vi kunna förebygga de äldres ohälsa och skapa större medvetenhet kring dessa frågor?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: