Allmänt

Att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar!

Nu är vi inne på fjärde året med tre barn i vår familj

Som trebarnsmamma lever jag med ständig oro. Så mycket som våra barn ska gå igenom. Men oron blandas med fascination och förväntan över vad som komma skall.

Dagarna fylls av lämning och hämtning på förskola. Tonårsbarn som åker på aktiviteter efter skolan och så vi vuxna som har politiska möten, företag och arbeten att engagera oss i. Vardagen är en enda berg- och dalbana där vi vissa dagar säger hej! och hejdå! i dörren och rusar vidare.

Att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar! Inte konstigt att man ibland känner sig så trött på vardagen och alla måsten. Känslan att nu struntar vi i det här och gör något helt annat har infunnit sig ett antal gånger varje vecka, åtminstone från min sida.

Att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar!

Planering och tidspassning stressar! BILD: Pixabay

Att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar!

Som familj har vi oändligt med tider att passa, vissa mer välkomnande än andra. Arbetstider och förskoletider kan i sig vara stressande men dessa är inget mot vad den sk. fritiden är. Det är under dessa korta intensiva timmar varje veckodag vi ska klämma in den där värdefulla familjetiden av kvalité.

Fritiden som borde innehålla både gemenskap, vila och planering. Vi ska också laga middag, slänga in tvätt i tvättmaskinen, diska och städa iordning här hemma. Veckokalendern ska planeras in och vem som ska på möten, köra/hämta barnen och vilken mat som ska lagas. Någon mer som upplever detta som stressande?

Vardagen som stressar! BILD: Pixabay

Hur gör jag för att skapa mer balans?

Jag har inte balans i allt ännu, bara så ni vet! Jag säger det igen; att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar! Men jag har lärt mig ett och annat genom åren. Bland annat att det gör inget om lite dammråttor ligger under soffan en dag till. Eller om diskbänken inte är helt ren från disk på kvällen när jag lägger mig. Inte heller spelar alltid tallriksmodellen någon roll varje gång vi äter middag ihop här hemma.

Det som däremot har betydelse är just detta;

  • att sitta ned med tonårsbarnen och samtala om dagen som varit
  • att bygga lego med lillkillen efter förskolan
  • att krypa upp i soffan och se en film med popcorn på en tisdag
  • att tillsammans drömma om framtiden med mina snart vuxna barn

Men för att få balansen i vardagen att infinna sig krävs faktiskt ett ställningstagande! Det går liksom inte av sig själv. Jag har lärt mig tänka om i situationer där jag fallit in i gamla hjulspår. Ett exempel är när tonårsdottern en kväll vid tiotiden ville göra pommes och jag först sa att det var för sent. I samma andetag detta var sagt ångrade jag mig och vi värme på pommes frites i ugnen.

Att vara både småbarnsmamma och tonårsmamma har sina utmaningar!

Pommes bara för att! BILD: Pixabay

Jag hade naturligtvis egentligen rätt i att det var för sent att göra mat, men vad spelar det för roll. För min dotter hade det stor betydelse och för mig ännu ett statement, ett kvitto på mitt nya liv. Jag tänker inte låta vuxenlivet vara grått, instängt och fullt av regler!

Vi åt dom med god aptit och dom smakade ljuvligt! Jag kände mig så stolt över att kunnat visa på att balans i vardagen kan vara just detta; att fånga tillfällena i nuet! Balans är något vi medvetet skapar här och nu!

 

Hur gör du för att skapa balans i vardagen?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: