Hälsa & Ohälsa

Att vara sann mot sig själv

Detta är nr 2 av 7 gästblogginlägg som jag skriver för Alingsås Tidningen under vecka 6 och som även kommer publiceras här på bloggen.

Att vara sann mot sig själv

Har du någon gång stått framför spegeln där hemma, tittat på dig själv och sagt -det här gjorde du bra!? Har du någonsin tagit dig tid att betrakta ditt liv utifrån? Om du gjort det, vad såg du? När jag tar på mig några andra glasögon än mina egna och ser på mitt liv fascineras jag över vilken resa jag gjort så här långt. En resa som började på Hisingen i Göteborg, via et par år på landet utanför Sollebrunn till Vårgårda där vi nu bor. En resa fylld av längtan efter mening och identitetsskapande.

Tonårstiden är förvirrande och omtumlande. Fast jag glömt en del av min egna kamp påminns jag ständigt om vilken berg- och dalbana det var genom mina två tonårsbarn. Det var en kamp på liv och död, att bli sedd och att vara någon. Idag på andra sidan 40-års sträcket står jag med båda fötterna på jorden men en del av mitt huvud svävar fortfarande kvar där uppe bland molnen. Jag fortsätter drömma, längta och lära mig nya saker. Men numera är det mina val som gäller! Då var det andras förväntningar på mig som uppfyllde mitt tomrum. Idag uppfyller jag de drömmar jag valt att prioritera. Jag lever mer med mig själv, mer trygg i mig själv än jag gjorde då. Jag är mer sann mot mig själv idag! Vilka drömmar har du? Vilken längtan bär du i ditt hjärta?

Som kvinna i dagens Sverige är det ganska lätt att ta på sig för mycket. Vi är fostrande mammor, husliga fruar, effektiva i arbetslivet och springer maraton medan tvättmaskinen tvättar. Men vi tappar bort oss själva! Vi går in i väggen, sjukskrivs ett par månader och reser oss upp och fortsätter som om ingenting hade hänt. HUR GALET ÄR INTE DETTA!!! Den person vi får dras med 24/7 är oss själva och mot den personen är vi minst lojala. Vi är värda att sättas i första rummet! Du är värd att prioriteras och få uppfylla dina drömmar.

Nu har jag äntligen börjat prioritera den kvinnan som bor inom mig. En kvinna som inte bara är mamma, fru, arbetskollega eller träningskompis utan en alldeles fantastisk person som förtjänar att få förverkliga sig själv. Jag är sann mot mig själv när jag hellre gå på bio med tonårsbarnen än ställer mig och diskar den där disken. Jag är sann mot mig själv när jag åker iväg en helg på retreat alldeles själv för att återhämta mig och läka. Jag är sann mot mig själv när jag inser att förändringen måste börja hos mig själv först. Hur är du sann mot dig själv?

Slow Living handlar för mig om att prioritera det som är viktigt, det som faktiskt har betydelse och är hållbart i längden. Idag väljer jag att säga ja till sådant som ger mig något värdefullt för resten av min livsresa. Livet är för kort att ödslas på sammankomster eller aktiviteter om de inte bär på hälsosam bestående frukt. Vad den hälsosamma frukten består utav vet bara du själv. För mig personligen behöver jag ha mer stillhet och mer tid att reflektera. Vad behöver du?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: