Allmänt

Det fria ordet i det Lutherska arvet

Det fria ordet i det lutherska arvet -vad handlar det om?

 

Det Lutherska arvet

I år firar vi reformationen då det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina nittiofem teser på kyrkporten i Wittenberg. Luther var munken som hävdade att alla människor själv måste kunna läsa Bibeln på sitt eget språk. Det fria ordet skulle bli var mans rättighet! Jag bär på en stor tacksamhet mot Luther då jag idag kan läsa mina Biblar hemma på både svenska och engelska.

Under 1980-talet i Sverige blev “”Luther på axeln” var mans uttryck. Vi började plötsligt tala om en negativ Luthersyn som präglades av 80-talets “yuppiekultur” där man skulle tänka på sig själv och något av en egokultur växte fram. Men detta självcentrerande gav också dåligt samvete vilket gjorde att man kände skuld och vem skulle man skylla detta på om inte på kyrkan och Luther.

det fria ordet i det lutherska arvet
Martin Luther- reformationens fader BILD: Pixabay

 

Det Lutherska arvet  talade om en hög arbetsmoral, en sträng attityd och ett sedesamt leverne vilket man under 80-talet började reagera emot. Men det vi sällan pratar om är det faktum att Luther ännu mer talade om människans kallelse. En kallelse, inte bara till att leva som munk eller präst utan framförallt att leva och finnas till för andra. Jag är kallad att vara både mamma, arbetstagare, författare, företagare, syster och fru för att nämna några exempel. Skådespelaren Per Ragnar åker nu riket runt med sin enmansföreställning Luther död eller levande  där han visar just en annan sida av reformatorn och där framträder en man med humor, livsglädje och varm omsorg om andra, liksom en man som kämpade med sin Gud, med sin tro och sina tvivel.

Det fria ordet

De kommande 100 dagarna är jag med i manifestationen Blogg100 som är en rörelse, en positiv utmaning mot en digital omvärld som allt mer kommit att uttryckas som mobbing med hetsiga personangrepp. Bakom utmaningen står Fredrik Wass som för sex år sedan startade utmaningen att blogga varje dag, 100 dagar i rad.

det fria ordet i det lutherska arvet
Blogg100- en manifestation för det fria ordet

Jag vill vara med och reformera vår digitala omvärld där det fria ordet måste värnas och beskyddas. Att med respekt för varandra fortsätta slåss för yttrandefrihet och mot kränkningar. Idag är det ännu viktigare att värna om det fria ordet i det Lutherska arvet. Min önskan är att vi inte faller i fällan som präglas av ryktesspridning, trakasserier och det allt hetsigare debattklimatet på sociala medier. Låt oss även i fortsättningen stå upp för alla människors lika värde, yttrandefriheten och rätten att inte utsättas för kränkningar och mobbing.

Var med du också och värna om det fria ordet! Hur tänker du kring detta? Hur vill du värna det fria ordet i vårt Lutherska arv?

En kommentar

  • Per-Anders

    Jag hade inte koll på att uttrycket “det Lutherska arvet” härstammar från 80-talet. Det fanns säkert ett skäl till att Luther propagerade för hög arbetsmoral och sedesamt leverne på sin tid. Man kan gissa att utvecklingen vid den tiden gick mot det motsatta. Kanske det behövs ytterligare en reformation idag där vi befäster yttrandefrihet och det fria ordet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: