Hälsa & Ohälsa

Downshifting

Vad tänker du när du hör ordet? Jag tänker jobba mindre och leva mer! Men vad handlar det om egentligen?
Downshifting is the new black” heter det nuförtiden!
Prioritera tiden
Man kan tala om att köpa tjänster såsom hemstädning och matkassar eller att börja prioritera att göra saker som man faktiskt tycker om att göra, just för att det ger en njutning. Själv tänker jag på ganska enkla saker som att gå ned i arbetstid. Då tänker du nog genast på de pengar man förlorar. Men om jag går ned i arbetstid får jag mer tid till att på hösten gå ut i skogen och plocka svamp och bär (som brukar vara ganska dyra att köpa). Tiden kan också gå till att baka bröd hemma, vilket både smaklökarna, barnen och plånboken tycker om.
Prioritera hälsan
Att stress leder till ohälsa är vi idag ganska medvetna om. Dock är det fortfarande lika svårt att prioritera vår hälsa i vårt snabba konsumtionssamhälle. Jag tänker att kan vi börja med att helga söndagen som vilodag, göra lustfyllda saker (för mig handlar det om att läsa en bok, gräva i trädgården och promenera) och säga nej till en del av alla “måsten” vi tror vi måste ställa upp på. Att Downshifta handlar om att prioritera hälsa!
Prioritera miljön
När jag handlar miljövänliga varor (mat, kläder, leksaker) investerar jag både i min egen hälsa och i mina barns. Att leva klimatsmart gör vi exempelvis när vi köper träleksaker framför plast, handlar på secondhand, cyklar istället för att ta bilen, odlar egna grönsaker och avstår från att köpa prylar med onödiga förpackningar.

Downshifting

Att Downshifta ger tid för kreativitet, livskvalitet, välmående, upplevelser och engagemang i sådant vi mår bra av och tycker är roligt. Men bara jag själv kan välja att våga förändra mina livsval.
Vågar jag så vågar du!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: