Allmänt,  Hälsa & Ohälsa

Egenvård är ett sundhets tecken

Egenvård är ett sundhets tecken

Hur ofta tar vi hand om oss själva och utövar egenvård? Antagligen inte så mycket som vi borde! Egenvård handlar om att prioritera vår egen person till både kropp, själ och ande.

Vad är det vi behöver?

Säkert har du liksom jag tänkt unna oss lite njutning till helgen som kommer. Kanske en extra god middag, lite vin och en bra snyftfilm. Eller så funderar du på att åka på den där afterworken som du egentligen är för trött för men som för de yngre på jobbet gladeligen närvarar vid varje månad.

Själv längtar jag ofta till helgen då jag på lördagen kan ta en lång frukost i förd myskläder, se Nyhetsmorgon och dricka så mycket kaffe jag bara orkar. Jag tänker att lördagar är min mysdag då jag tillåter mig att långsamt vakna, långsamt dricka mitt kaffe och långsamt se trädgården vakna till liv.

Men vad är det då vi behöver unna oss? För många av oss handlar det om att ge tid till sådant vi njuter av och mår bra av. Kanske är det stillheten i morgontystnaden, värmen i badet eller avsaknaden av kalender som vaggar in oss i en förlåtande och tillåtande anda. Det är som om vi belönar oss själva efter veckans hårda arbete och frikostigt låter kroppen, själen och anden få andas lite frihet.

Egenvård är att ge oss själva tid att bara vara, att njuta av stunden och att dricka kaffet mer närvarande och medvetet. Jag behöver få vara med mig själv, mina tankar, mina känslor och min längtan.

Skogen ger återhämtning

När jag nu har kommit upp över fyrtiostrecket känner jag mig själv ganska bra. Jag vet vad det är som får mig att må bra och vad det är som drar ner mig. Dessutom har jag haft tid på mig att prova mig fram för att hitta vad det är som just jag behöver för att bibehålla en bra hälsa.

Egenvård är ett sundhets tecken

Att vara sund handlar för mig om att veta vad jag behöver för att må bra och ge mig möjligheter att få det. För mig är sund lika med frisk! Hälsan påverkar vi varje dag med de val vi gör. Maten vi stoppar i oss, motionen vi utövar, återhämtningen vi prioriterar och balansen mellan kropp, själ och ande.

Sundhet är hur vårt välbefinnande ser ut. Är vi sunda och friska lyser det igenom i vårt välbefinnande. Man brukar tala om ögonen som själens spegel och likaså är vårt välbefinnande spegeln på vår hälsa. Egenvård kan rymma olika saker såsom nyttig mat, bra träning och ett fungerande socialt liv. Men det kan också innehålla långa skogspromenader, vila och mycket läsning. Vad egenvården innebär för dig vet bara du.

Egenvården är alltid fokuserat på vår hälsa och vårt välbefinnande. För mig innebär det egentid, en god bok, löpträning eller trädgårdsarbete. Men det kan också vara lyx på spa med min dotter, en givande diskussion med tonårssonen, en god middag med mannen eller ett roligt legobygge med minsta sonen. Om det jag gör ger mig livskvalitet och välmående är det egenvård för mig.

 

Vad är egenvård för dig? Vad gör du för att underhålla din hälsa? Lämna gärna en kommentar och dela med dig!

 

 

 

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: