Hälsa & Ohälsa

FOMO- är du mobilberoende, har beslutsångest och är ständigt stressad? Då är du drabbad!

FOMO- är du mobilberoende, har beslutsångest och är ständigt stressad? Är du rädd att missa något, jämför du dig hela tiden med andra och ser du semestern som en möjlighet, inte för vila utan som extra tid att hinna göra allt det där du inte gjort än? Då kan du lida av just FOMO- Fear of missing out!

 

Rädsla att missa något? BILD:Pixabay

När vardagen slutar kännas lustfylld

För över 1,5 år sedan märkte jag själv att min kropp signalerade utmattning. Jag var ständigt trött, kände mig stressad och hade stor beslutsångest. Även de minsta valen kunde kännas övermäktiga. Jag arbetade och pluggade samtidigt och detta hade jag gjort i över 8 år. Förutom tröttheten upplevde jag koncentrationssvårigheter, minnesförlust och sömnsvårigheter. Jag blev sjukskriven ett tag och tog ett svårt beslut att ta studieuppehåll.

Min vardag kändes inte värd att levas. Ingenting var lustfyllt längre och jag hade ångest. Så här i efterhand förstår jag mer varför jag mådde som jag gjorde och det är så bra för mig idag att kunna sätta ord på hur det kändes.

Jag hittade slow living

När jag mådde som sämst kom räddningen som närmast. Mitt i sorgen över att inte orka eller räcka till kom så insikten till mig; jag måste släppa alla måsten för att orka ta emot. Vad fick jag då ta emot? Jo, vissheten om att jag inte måste göra allt eller kunna allt. En slags frid som ersatte krav och ångest. Jag började läsa på om slow living konceptet som går ut på att leva lite långsammare och mer medvetet välja att leva i nuet.

Jag har skrivit flera inlägg på bloggen för att på olika sätt kunna dela med mig av hur detta långsammare levnadssätt påverkar min vardag idag. I podden talar jag också om stressen och hur vi kan lära oss hantera den. Jag var drabbad av FOMO och jag inser idag hur svårt det är att bryta gamla vanor.京东空包网 www.kongbao163.com

Psykologer menar att det rör sig om en speciell typ av ångest som gör att man är så rädd för att missa något viktigt och därför aldrig säger nej. Om du känner igen dig önskar jag av hela mitt hjärta att du vågar stanna upp och omprioritera innan du blir så sjuk att du inte ens orkar gå upp ur sängen.


2 kommentarer

  • Slow Living by Annika

    Åh fina du! Det där med multitasking är ibland av ondo…att vi inte inser våra begränsningar. Tänker att om vi, genom att prata om det, kan hjälpa någon annan att inte bränna ut sig har vi verkligen gjort en god gärning för både individen och samhället i stort. Var rädd om dig!

  • Johanna

    Japp, hade definitivt detta innan jag blev utbränd. Man behöver inte göra allt samtidigt utan vissa saker kan man få se fram emot och göra om några år istället. Det har jag fått lära mig den hårda vägen. Hoppas att jag lärt mig i alla fall☺️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: