Framtidsval och betygshets- ungdomar lever med ständig stress!
Allmänt

Framtidsval och betygshets- ungdomar lever med ständig stress!

Har du en tonåring i din närhet som alltid har ont i magen och känner sig stressad?

Tyvärr är detta inte ovanligt alls idag! Våra ungdomar lever med en oerhört press från omgivningen men framförallt från sig själva att ”lyckas” i samhället. Vi som har tonårsbarn ser detta varje dag; huvudvärk, magont och trötthet; många tecken på att stressen tagit över deras liv. Vi håller på att uppfostra trasiga och utmattade unga vuxna som med stor sannorlikhet kommer vara sjukskrivna till och från som vuxna. Är det dessa blivande vuxna vi vill ska stå på egna ben som vi så ömt lovade värna om när vi tog emot dom som nyfödda? Hur ”lyckade”  är vi då som föräldrar? Inte alls!

 淘宝空包:www.kongbao163.com

Framtidsval och betygshets- ungdomar lever med ständig stress!

Kravet att lyckas stressar! BILD: Pixabay

Vem ställer kraven på ungdomarna?

Jag har sett hur föräldrars välvilja skapat nervösa och oroliga tonåringar. Vår generation vill att våra barn ska få det så bra som möjligt och lyckas bättre än vad vi själva kanske gjort. I grunden är detta inget problem alls, rätt logiskt om man tänker efter. Problemen kommer dock i och med att vi idag ska vara så lyckade på fler områden än bara ett. Vi ska ha ett välbetalt jobb, gedigen universitetsutbildning, intressanta hobbies, åka på solsemester OCH skidsemester, äga hus i något fint område, ha väluppfostrade barn, sexpack på magen och samtidigt vara tillgänglig 24/7 på sociala medier.

Bara att skaffa sig ett heltidsjobb kräver 100% engagemang och har du dessutom barn kräver dessa också 100% engagemang. För våra ungdomar är det som för våra barn; de gör som vi gör och inte som vi säger! Om vi föräldrar faktiskt FÖREGÅR MED GOTT EXEMPEL skulle inte våra ungdomar vara så stressade. Vi ställer onaturligt höga krav på både oss själva men också på våra barn och ungdomar. Var finns den tillåtande tristessen eller vilan? När lät du dina barn ha ”tråkigt” och blev tvingade att använda fantasin? När ägnade ni en lördag åt att göra ingenting? 空包单号网 www.kkbbww.com

Inte nog med att vi vuxna ställer skyhöga krav, ungdomarna själva lär sig kräva topprestationer i allt. De matas av utseendeideal som är ouppnåeliga och som sänder budskap att vi inte duger som vi är.

Framtidsval och betygshets- ungdomar lever med ständig stress!

Skönhetsidealen stressar! BILD: Pixabay京东空包网:www.kongbao163.net

Vi måste tillåta oss själva OCH våra ungdomar att misslyckas och sänka dessa omänskliga krav. Man ska inte topprestera i livets alla områden. Det är inte sunt! Punkt slut! Hjälp din tonåring att istället fokusera på ett område där hen kan bli duktig inom. Ett engagemang som är sprunget ur vad hen verkligen brinner för. Vi måste uppfostra våra barn till att det finns ingen som är perfekt inom alla områden och att det är fullt normalt.京东空包 https://www.kongbao163.com

Framtidsval och betygshets- ungdomar lever med ständig stress!

Alltför oftast när jag och min familj träffar nya människor eller samlas till kalas kommer frågan om vad mina tonårsbarn ska bli upp på tal. Min första spontana reaktion är:-vaddå bli? De är ju redan någon! Sedan kommer flervalsfrågorna där de ska bestämma vilken gymnasieutbildning de ska välja, vilket universitet de ska söka om några år och vilken yrkestitel de vill ha på sitt visitkort. ÖH????Är det bara jag som ser röda varningsflagg?!

För det första, mina ungdomar kan omöjligt veta vad de vill jobba med då de precis fått sina första sommarjobb. För det andra, som tonåringar måste man få prova sig fram och byta intressen och detta måste också få gälla eventuella utbildningar. Som jag ser det, och jag har flera olika utbildningar i bagaget, är all utbildning till gagn för de personer de utvecklas till. Om de sedan väljer att ändra inriktning, byta skola eller väljer att skaffa erfarenhet genom att jobba spelar mindre roll.

Det finns inget mer tillfredsställande än att få arbeta med det man brinner för. Och detta önskar jag mina tonåringar; att de finner sin egen väg och hittar sin egen balans men framförallt att de prioriterar sin hälsa och bevarar sitt hjärta. Och hur kan vi hjälpa våra ungdomar hitta hit? Jo genom att själva hitta vår balans och föregå med gott exempel!

Balansen är viktigast! BILD: Pixabay

Min fråga till dig idag att besvara och fundera på är då denna; vilket exempel vill du vara för våra ungdomar? Har du hittat din balans? Lämna gärna en kommentar här nedanför! Tveka inte att höra av dig till mig på contact@slowlivingbyannika.se om du vill ha hjälp med att hitta din balans.

Missa inte mina Youtube utmaningar för hälsan! Lyssna och prenumerera gärna på The Slow Living Podcast där vi också pratar hälsa och balans!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: