Hälsa & Ohälsa

I landet Sverige är alla lite lagom utmattade

Detta är nr 1 av 7 gästblogginlägg som jag skriver för Alingsås Tidningen under vecka 6 och som även publiceras här på bloggen i kategorin Hälsa & Ohälsa

I landet Sverige är alla lite lagom utmattade

Jag blev så glad när jag fick möjligheten att dela en del av mitt liv med er här. En tacksamhet som för ett år sedan hade varit omöjligt att känna. Förra året blev jag sjukskriven i utmattning och blev en siffra i Försäkringskassans statistik. Inte var det helt överraskande eller helt oundvikligt. Just då hade jag kämpat för länge, för intensivt med både arbete och studier. Nu mår jag bättre och prioriterar annorlunda. Denna veckan vill jag dela en bit av min livsresa med er i en förhoppning om att ni sätter ned foten i tid, innan väggen kommer. Livet är till för att njutas av och levas fullt ut!

Till vardags arbetar jag som läkare, kock, banktjänsteman, trädgårdsmästare, taxichaufför, hushållerska och psykolog. Jag är alltså mamma till tre barn och fru till en man. Men jag är också chefredaktör, reporter, fotograf, redigerare, researcher och ansvarig utgivare av The Slow Living Podcast. Jag är bloggare och driver Slow Living by Annika och är medlem i Influencers of Sweden (Sveriges branschorganisation för Social Media Influencers) som är samlingsplatsen för kreatörer inom sociala medier.

För två år sedan blev jag med bok och kunde titulera mig som författare. Under denna skrivprocess var jag tvungen att stanna upp och se på min liv så långt med lite nya ögon. Boken Fötternas bekännelse blev ett slags vittnesbörd där jag insåg hur viktigt det är att vi vågar och verkligen tar oss tid att göra aktivt medvetna livsval. Det är bara vi själva som kan bestämma hur vi vill omfamna livet och därigenom också vilka kriterier vi sätter på ett sk. lyckat liv.

Idag är jag fortfarande mamma till tre barn och fru till en man. Men med en tung erfarenhet i ryggsäcken försöker jag nu leva lite visare och mer hållbarare. Jag brinner för människors oinskränkta värde och detta har mynnat ut i att jag börjat prioritera den viktigaste personen i mitt liv, nämligen mig själv. I jantelagens Sverige får man inte sticka ut eller lyckas för bra. Här är vi alla lagom lyckliga och lagom utmattade.

Det finns en livsstil eller ett tankesätt som går under namnet Slow living. Detta innebär att man börjar leva mer medvetet, i nuet och lite långsammare. Att gå från stress till balans och att prioritera hälsa, tid och miljö på ett hållbart sätt. Hur börjar man då?

Tre enkla steg;

  • stäng av notisfunktionen för alla sociala medier på mobilen (kolla av endast på morgonen och kvällen)
  • avsätt tid för att göra lustfyllda saker (promenader, läsa bok, baka, skapa)
  • prioritera sömnens välgörande gåva (bättre sömn läker kroppen och sinnet)

 

Svårare än så är det inte att börja. Men hur du kan utveckla Slow living även på andra områden tänker jag berätta mer om under veckan som kommer.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: