Hälsa & Ohälsa

Handla medvetet och med eftertanke

Detta är nr 4 av 7 gästblogginlägg som jag skriver för Alingsås Tidningen under vecka 6 och som även kommer publiceras här på bloggen i  kategorin Hälsa & Ohälsa

 

Handla medvetet och med eftertanke

Att leva medvetet innebär också att ta ansvar för hur och vad jag handlar. Själv försöker jag alltmer handla ekologiska varor och en hel del med Fairtrade märkning. Då vet jag att mitt köp baseras på respekt för mänskliga rättigheter och med omtanke om miljön. Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bättre kunskap om sina rättigheter, större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden.

Det finns fler områden där kan vi leva Slow Living och här är tre exempel;

  • Slow Food -är en världsomspännande gräsrotsrörelse som arbetar för en modern, förnyad helhetssyn på matkulturen. Deras ledmotiv är att närproducerad mat ska vara gott, rent och rättvist. Föreningen Slow Food i Sverige driver 19 lokalföreningar varav en finns i Göteborg. I September förra året deltog dom på matmarknaden Jordens mat på Gunnebo slott.
  • Slow Fashion -är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. En av mina bloggkollegor Johanna driver butiken Replik i Stockholm där hon säljer Slow fashion mode där hållbarhet alltid är den gemensamma nämnaren och samtidigt står kvalitet och riktigt bra design självklart i fokus. Johanna har skrivit boken Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode .
  • Slow Travel – som handlar om att resa långsamt, stanna längre och göra mindre, för att på så sätt uppleva mer. Lanserades av journalisterna Nicky Gardner och Susanne Kries. Deras utgångspunkt i resandet är; ta bakgatorna i stället för de stora turistgatorna, handla på lokala marknader, använd lokaltrafiken.

I grunden handlar det om att allt det jag företar mig ska ske långsamt, långsiktigt och hållbart med tanke på både människan, miljön och ekonomin. Om vi väljer att leva medvetet tillsammans så gör det att både vi som människor och samhälle kommer hålla i längden och må bättre.

Idag är en bra dag att börja handla medvetet! Köp bara det du verkligen behöver och kolla först om det går att hitta på begagnat marknaden. Tänk långsiktigt och miljövänligt så kan du handla med gott samvete.

När du med gott samvete känner att du börjat handla medvetet kommer det bli lättare för varje gång du står i valet mellan att köpa eller inte köpa. Det fantastiska är också att du blir en förebild för andra som egentligen skulle vilja leva mer hållbart men inte vet hur de ska börja. Vi måste dra ned på konsumtionshetsen och det börjar bara med oss själva!

 

En skänk vi byggde om till köksö

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: