Allmänt,  Hälsa & Ohälsa

Kärt barn har många namn- om utmattningssyndrom

Utbränd, utmattad, gått in i väggen, slutkörd och överansträngd- kärt barn har många namn! Ett har de dock gemensamt; TRÖTTHET både kroppsligt och själsligt. Jag vet, jag har varit där och kämpar fortfarande för att finna en ny hållbar tillvaro.

För som så många andra är utmattningssyndrom ett svårt ord att ta i min mun. Ordet fyller mig med skam, skuldkänslor och blottlägger min svaghet- att jag försökt vara stark alltför länge!

Jag lever med min högkänsliga personlighet som ibland får mig att falla i ångest men som oftast gör mig till en bra empatisk lyssnare. Min utmattning är långt ifrån över och jag tvingas hela tiden tänka om.

Något jag blivit högst medveten om är hur låg min stresströskel i verkligheten är. Efter väggen har jag behövt prioritera bort många åtaganden och engagemang just för att jag inte klarar av alla möten, mycket människor och många intryck på en gång.

Det som bäst symboliserar mitt liv numera, Annika 2.0 är min hängmatta. Jag vilar mycket, andas långsammare och funderar igenom vad jag ska prioritera i livet- vad som är viktigt, på riktigt.


Här ligger jag en stund varje dag. Ibland längre och ibland kortare. Ibland läser jag en bok och just nu är det denna;

Det som blivit allt klarare för mig är hur känslig jag blivit efter utmattningen för stress och krav. Jag blir stressad över att planera arbetsveckan, semestern eller vad jag ska handla på ica.

Ibland känner jag mig så tråkig och osocial och det har jag lärt mig nu är helt ok. Jag får vara tråkig och osocial om jag mår bra av det. Vissa dagar vill jag träffa folk och andra dagar bara vara hemma i mitt egna lilla paradis. Numera planerar jag inte så mycket i almanackan. Jag jobbar heltid och har familj på heltid, bara dessa två räcker gott och väl.

Så även med mina semesterdagar. Dom går i sakta lunk. Jag tar dagen som den kommer och gör vad som faller mig in att göra. En dag på stranden och en annan dag städar jag huset. Jag tvättar och hänger ut för att torka i trädgården eller så bygger jag och lillprinsen bilbana över hela vardagsrummet. Notiserna på mobilen är avstängda och jag strösurfar inte längre. Dagarna kommer och går och jag lever alltmer bara i nuet.

Mitt nya nedkopplade liv har visat sig vara rätt lösning för mig och min hälsa. Jag känner hur energin återvänder och hur lättare det blir att säga nej till sådant som bara stjäl energi utan att ge något tillbaka.

Så var rädd om dig för om du en gång väl drabbats av den där utmattningen är det en lång väg att vandra till ett mer balanserat och välmående liv.

Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: