Hälsa & Ohälsa,  Hudvård & Mat

Ketogen diet- varför är det så bra för dig?

Ordet diet får många att rygga tillbaka, även jag själv gjorde det för några år sedan. En diet betyder för många ytterligare en bantningskur där vi nästan ska svälta ihjäl oss för att tappa några kilon på vågen. MEN DETTA ÄR FAKTISKT INTE HELT RÄTT!

Själva ordet diet betyder egentligen speciellt sammansatt kost och syftar till den mathållning och de matregler man förhåller sig till utifrån den speciella dieten. Många är vi säkert som provat både Viktväktarna, Bananmetoden, Nutrilett eller Tallriksmodellen och visst har de något gemensamt. Följer man dessa strikt kan man gå ned i vikt, största sannolikhet tappar man några kilo på grund av generellt bättre kosthållning. Problemet som jag ser det är att maten blir kostsam och svår att följa livet ut.

När jag upptäckte LCHF var jag skeptisk, jag erkänner. Tänkte att nu kom ännu en diet som skulle vara omöjlig att leva efter. Men jag blev positivt överraskad!

Visst är det svårt att låta bli godis, speciellt choklad och svårt att inte äta den där kvällsmackan till teet. Men jag upptäckte allteftersom tiden gick att jag inte saknade vare sig pastan, brödet eller allt godis. Jag började känna mig mätt på grönsaker, riktigt smör, kokosolja, avokado och en köttbit.

Numera äter jag oftast ägg till frukost och dricker Bulletproof Coffee,. Till lunch mycket gröna blad, avokado och något protein ( kött eller fisk) och middagen brukar bli ytterligare grönsaker, en bit protein och så något fett (avokado, smör, fet fisk etc).

Ketogen diet- varför är det så bra för dig?

BILD: Kostdoktorn

Den ketogena dieten kan man säga är en striktare variant av LCHF. Det handlar om att bli ketoadapterad och få kontroll på sina hormoner. När kroppen är i Ketos fungerar den som en fettförbrännande maskin där många hälsosamma fördelar kommer som ett positivt resultat.

Ketoner bildas när du äter lite kolhydrater och kroppen producerar små bränslemolekyler som kallas ”ketoner”. Dessa går att mäta med urinstickor, utandningsmätare eller blodketonmätare. Ketoner produceras i levern, av fett och de används sedan som bränsle av hela kroppen, inklusive hjärnan. Så ditt lagrade fett blir alltså den energin kroppen använder sig utav vilket innebär att om du har övervikt kommer dessa kilon omvandlas till energi och du går ned i vikt.

För mig personligen var det inte viktnedgången som var det viktiga (handlar om runt 5 kg) utan att jag fick mer energi, sov bättre och kände mig mentalt starkare. Efter min utmattning vill jag hjälpa kroppen att läka och detta gör jag bäst genom att äta ren näringsfull mat.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att jag inte äter strikt ketogen kost. Jag skulle nog säga att det mest är lchf jag äter men att jag emellanåt drar ned även på proteinet och vissa grönsaker vissa dagar då jag känner att det blivit för mycket.

Mitt fokus under 2018  –SIMPLICITY, SILENCE och SERENITY  kommer jag upprätthålla vilket innebär att även enkelheten i maten kommer vara i fokus. Jag prioriterar gröna blad, avokado, kokosolja men också tillåter jag mig att äta bär och flera grönsaker vid speciella tillfällen. Att äta i tystnaden är något jag alltmer kommer praktisera och uppskatta; att äta långsamt och verkligen låta smakerna fylla gommen. Friden är det jag känner när jag äntligen prioriterar min egen hälsa och tar mig tiden att faktiskt vara närvarande både i matlagningen och själva ätandet.

Hur tänker du kring Ketogen kost? Äter du lchf? Lämna gärna en kommentar!

KRAM

En kommentar

  • Hanna Karlsson

    Jag har kört ketogen kost i snart sex veckor. Jag är inte ketoadapterad än men jag är på god väg. Redan ni märker jag fördelar som att jag inte är lika hungrig och känner inte sug på samma sätt. Så det känns bra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: