Hälsa & Ohälsa

Mitt fokus under det nya året

Jag ger inga nyårslöften längre utan istället satsar jag på ett övergripande mål. Ett fokus som delas upp av olika komponenter, där varje del är lika viktiga för hur väl jag lyckas eller inte.

 

Mitt fokus under det nya året

Jag har bestämt mig för att låta 2018 ännu mer bli ett år med min hälsa i fokus. Min hälsoresa har väl alltid varit på väg framåt men ibland har motgångarna varit större än framgångarna.Mitt fokus under det nya året

Min väg från sjuk i utmattning till frisk är långsam och kräver medvetet arbete. Det krävs planering från min sida och medvetna val. Mitt fokus under året kommer vara Selfcare– självvård där min egentid kommer prioriteras högt.

Vilka komponenter kommer vara i fokus?

Som ledord har jag SIMPLICITY, SILENCE och SERENITY. Dessa tre komponenter som ska leda min hälsa på rätt väg.

Simplicity– jag ska låta enkelheten styra. Om jag är trött ska jag vila, om jag är hungrig ska jag äta och om jag vill arbeta med kroppen går jag bara ut i trädgården. Enkelhet kan vara att våga lyssna på min kropp-ge den vad den behöver i form av mat, sömn och rörelse. Men jag tänker att det i kanske främst handlar om att inte krångla till saker i onödan. Att leva närvarande i nuet!

Silence– jag ska låta tystnaden få större plats. Det är här jag får möta mitt sanna jag, tillåts höra och bejaka min längtan. Faktum är att jag snart åker iväg på ett par dagars tyst retreat och detta kommer jag dela med er framöver. Men det är nog att ta tid för tystnaden i vardagen som är nyckeln för mig. Att skapa stunder varje dag då jag låter tankarna vandra fritt utan att vara fördömande.

Serenity– jag ska låta frid fylla mitt sinne och hjärta. Detta tänker jag kommer som en gåva då jag vågar älska och prioritera mig själv och mina behov. Om jag inte älskar mig själv blir det svårt att ärligt älska någon annan. SIMPLICITY, SILENCE och SERENITY.

Hygge- det danska gemytet

Att ”hygge sig” gör man oftast med tända ljus, tillsammans med vänner och familj. Det handlar om att skapa en härlig atmosfär där fett, socker, alkohol och en massa levande ljus ingår. Danskarna är duktiga på att leva livet och skapa förutsättningar för detta.  I flera undersökningar pekas danskarna ut som världens lyckligaste folk och i Köpenhamn finns det till och med ett institut för lyckoforskning. På svenska skulle vi nog säga att vi myser.

Men jag kommer hygge mig på mitt egna sätt. Jag kommer äta riktigt fett, minska på sockret och alkoholen och tända många levande ljus. Hygge är en härlig känsla av varm tillåtande atmosfär där man får vara sig själv, utan krav. Detta kommer jag anamma!

Ett exempel kan vara att äta god mat med människor som står dig nära, vilket jag gjorde häromdagen med min man.

Hur kommer du leva 2018? Har du några fokus komponenter för din hälsa? Dela gärna genom att lämna en kommentar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: