Hälsa & Ohälsa

Morgans Mission borde vara vår mission

Hur mår vi egentligen?

Tänk att det ska behövas en realityserie på tv som tar sig an den psykosociala arbetsmiljön runt om i landet. När Morgans Missions första säsong tag sig an mobbing i skolan var det ingen som höjde på ögonbrynen, vi visste att detta är ett stort problem överallt. Men när nu Morgan kommer ut till vuxna arbetsplatser, där ansvarsfulla vuxna med goda exempel arbetar, då sätter han fingret på hur illa ställt det faktiskt är idag.

Barn som mobbar kan vi ta in och delvis förstå, men givetvis aldrig acceptera. Men vuxna som mobbar känns så främmande på något sätt. Men det förekommer på de flesta arbetsplatser att någon vuxen går till jobbet på morgonen med en klump i halsen och ont i magen. Vågar vi inte se och ingripa? Är vi så rädda för att själva bli utsatta eller förstår vi inte allvaret?

Morgans Mission borde vara vår mission

Morgans Mission borde vara vår mission! BILD: Pixabay

 

Vad handlar missionen om?

I tvserien möter Morgan Alling arbetsplatser som aktivt vill jobba mot kränkningar och mobbing. Visste du exempelvis att;

 • mobbning bland vuxna är vanligare än bland barn. Cirka 450 000 personer, eller nio procent av alla arbetande i Sverige, säger sig någon gång varje år ha blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på jobbet.
 • Varje år blir minst 10.000 personer i Sverige långtidssjukskrivna på grund av mobbing eller kränkande särbehandling på jobbet.
 • Antalet anmälda arbetsskador på grund av mobbning och kränkande särbehandling har nästan fördubblats under perioden 2010-2015, från 635 till 1160 anmälningar per år
 • 100-300 självmord (av cirka 1500 totalt i Sverige/år) varje år har samband med mobbing och kränkande särbehandling på jobbet.

Missionen på våra arbetsplatser har två tydliga mål; att synliggöra vad mobbning handlar om och att förebygga den. Vi har alla känt den där känslan av utanförskap, även om vi inte ser det som mobbing. För att komma tillrätta med problemen och förhindra att fler vuxna kränks på sina arbetsplatser måste vi tillsammans synliggöra vad det handlar om. Mobbning handlar i många fall om makt och status. Att chefer kontrollerar sina anställda med metoder som vill definiera maktövertag och status. Flera studier visar att mobbare vanligen har gott självförtroende och begränsad empati. Men han är inte ensam. För att uppnå sitt mål behöver mobbarna den tysta massan till hjälp, det vill säga betraktare, som höjer mobbarens status genom att avstå från att ingripa.

Morgans Mission borde vara vår mission

Mobbning kan vara olika saker! BILD: Pixabay

Vad handlar vuxen mobbning om?

 • Fysisk mobbning (slag, sparkar, tafsa)
 • Verbal mobbning (rykten, kommentarer)
 • Psykisk mobbning (blickar, suckar, kommentarer, utfrysning, imitationer)
 • E-mobbning (rykten sms, forum)
 • Övriga former (beställa varor, göra ansökningar, skriva insändare och kontaktannonser i den mobbades namn, sprida den mobbades kontaktuppgifter)

Mobbning finns inte som brottsrubricering i svensk lagstiftning, men de handlingar som kan ingå i begreppet är ofta brottsliga. Oftast handlar det inte om våld och hot utan om exkludering från sociala sammanhang, att inte bli bjuden på fest eller ryktesspridning. Mobbning bland vuxna beror precis som hos mobbning bland barn på en dålig grupp, med dålig struktur, i den dåliga strukturen bildas en dålig stämning där många börjar må dåligt. Vuxenmobbning kostar samhället mycket pengar, i och med omfattande rehabiliteringsprogram som ibland kan behövas för de utsatta personernas ohälsa.

Morgans Mission borde vara vår mission

Enligt arbetsmiljölagen har alla anställda rätt till en bra arbetsmiljö och det är arbetsgivarens ansvar att i samverkan med medarbetare och fack förebygga ohälsa. När det gäller mobbning i arbetslivet har Arbetsmiljöverket gett ut föreskrifter mot kränkande särbehandling där lagen innehåller en förteckning på åtta typiska mobbningsbeteenden;

 • Förtal
 • Undanhållande av information
 • Saboterande av arbetsuppgifter
 • Utfrysning, åsidosättande, negligering
 • Försök att injaga rädsla
 • Överkritiskt bemötande, förolämpningar
 • Kontroll av arbetstagaren i syfte att skada
 • Omotiverade förflyttningar, fråntagande av arbetsrum eller arbetsuppgifter, med mera.

Morgans Mission borde enligt mig vara allas vår mission. Lika lite som något barn ska utsättas för mobbning ska en endaste vuxen gå till jobbet med magont. Det är vårt gemensamma ansvar! Men vart vänder man sig om man blir utsatt eller känner någon annan som blir kränkt? Du kan vända dig till din lokala fackförening och ditt skyddsombud. Prata med kollegor eller chef och sök stöd då vi tillsammans inte får vara tysta.

 

Hur tänker du kring vuxenmobbning? Har du varit utsatt? Vill du dela med dig? Du får gärna lämna en kommentar här nedan eller kontakta mig på contact@slowlivingbyannika.se!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: