Allmänt,  Hudvård & Mat,  Recept

MSM, Magnesium och Ketogen kost

Efter min utmattning har jag sakta provat mig fram med att fokusera på maten jag äter, mer sömn och att lämna luft i min kalender. Jag har börjat förstå vikten av att äta en balanserad hormonoptimerad kost där mycket gröna grönsaker, mycket vatten och naturligt fett är grundpelarna.

Jag började med att äta enligt LCHF där jag begränsade mitt intag av kolhydrater, vitt mjöl och socker och utökade med grönsaker, vatten och riktigt fett.

MSM, Magnesium och Ketogen kost

Sedan ett par veckor tillbaka försöker jag äta en mer ketogen kost (högfetts kost) där man drar ned intaget av proteinet, en striktare variant av LCHF kan man säga. När man äter så strikt är tanken att man anpassar kosten så det resulterar i ketos. 

Jag har själv trappat ned intaget av kolhydrater och socker försiktigt under flera veckor. Dels för att inte få känningar av så många omställningsbesvär ”keto-flu” i början. Dessa kan vara trötthet, illamående, huvudvärk. Den största anledningen till mitt långsamma utfasande av kolhydrater har varit då jag inte velat stressa kroppen än mer än den redan är efter min utmattning. Jag har även druckit mycket vatten med salt och citron för att minska besvären.

En stor inspirationskälla för mig har under det senaste året blivit Martina Johansson, – civilinjenjör, biohackare och livsstilsoptimerare som med sin egen kropp visar på den riktiga matens inneboende kraft. Besök gärna hennes blogg!

Inspirerad av ketogen kost har jag börjat med lite kosttillskott för att försöka optimera min egen hälsa. Jag vill bli piggare, lugnare och starkare i kropp, själ och ande. Här kommer tillskott av MSM och Magnesium in. Ibland dricker jag även Kombucha  som finns i flera olika smaker.

Jag vill verkligen uppmana dig som funderar på att lägga om till en mer ketogen kost att ta det varsamt och låta kroppen få anpassa sig i sin takt. Själv var jag lite för ivrig i början och ville känna resultat direkt vilket bara resulterade i flera bakslag då jag egentligen stressade min kropp med ny kost och nya vanor.

Inte bara kosten utan hela livet

Jag tror stenhårt på kostens betydelse för vår hälsa. Rätt ren mat ger ren sund hälsa. Men det jag fått lära mig under vägen, och fortfarande kämpar med, är att hela livssituationen måste vara med på förändringen.

Kosten är en del, sömnen en annan och så har vi våra relationer, vår träning och vårt arbete. Vi har arbetstider, fritid och semestrar som ska fyllas av meningsfullhet. Jag tänker att framför allt för oss som drabbats av utmattning behövs ett helhetsgrepp kring vår vardag där vi börjar prioritera rätt saker.

Kanske äter du redan ketogen kost, i så fall får du jättegärna komma med tankar och förslag som kan hjälpa mig på vägen! Lämna gärna en kommentar nedan! Gillar du inlägget och vill läsa fler liknande, tryck gärna på gilla knappen så jag vet vad du tycker!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: