Allmänt

Musik som läker brustna hjärtan

Musiken berör och vidrör

Över hela jordklotet finns musiken som ett gemensamt kitt. I alla kulturer lyssnas och spelas musik och överallt finns delade åsikter om vad riktig musik är och hur den ska låta. Vi har alla olika musiksmak och favoritartister. Men vad är det som gör att vi fastnar för en sorts musik? Är det melodin, instrumenten eller tonerna? Kanske är det en blandning av dom alla.

Musik som läker brustna hjärtan

Cello som läkande medicin?

För mig har musiken alltid funnits med. Min morfar spelade dragspel och min man marschtrummor. Nu spelar tonårsbarnen cello och gitarr. Själv lyssnar jag på musik då jag inte lärt mig spela något instrument än.

När jag är glad lyssnar jag gärna på popmusik, när jag är ledsen spelas gospel och när jag är mittemellan går dansband på spelaren. För mig har alltid musiken burit mina känslor när jag själv inte kunnat uttrycka dom. Klassiska musikstycken kan exempelvis dra med mig in i drömmarnas land. Tonerna och melodierna vittnar om den andliga dimensionen som finns både inom oss och runt omkring.

Igår på Vetenskapens värld hade dom temat Den medfödda musiken  där forskare studerade musikens ursprung och dess påverkan på människan. De funderar kring om rytmen sitter i våra gener och om musikalitet är genetiskt betingat. Detta är en intressant frågeställning tycker jag. Då flera av mina släktingar spelar instrument och helt klart är musikaliskt begåvade borde det då innebära att även jag kan lära mig spel och inte bara lyssna på musik? Detta måste jag utforska mer!

Musik som läker brustna hjärtan

Under min utmattningsperiod förra året spelade jag väldigt mycket melankoliska melodier. Du vet sådana där som berör på djupet och som får tårarna att flöda. Det var så befriande och samtidigt märkte jag att det var läkande. Jag är helt övertygad om att musiken kan läka oss. När man är trasig i själen kan musik vara som balsam. Mjuka toner som får ens sköra själ att helas. För mig blir musikens min själs språk och via den kan jag uttrycka och förmedla mina känslor och min längtan.

Emellanåt besöker jag en massör som varsamt mjukar upp hårda axlar och stel rygg. I bakgrunden spelar massören alltid stilla musik som får mig att slappna av. Har du tänkt på hur viktigt omgivningens ljud är för vårt välbefinnande? I ett köpcentrum spelas käck popmusik som får oss att vilja spendera mer pengar. På en begravning ljuder oftast kända gamla psalmer som skänker tröst åt sörjande. Under bröllop spelar gladlynt musik som utlovar glädje och framtidstro. Musik påverkar och speglar våra känslor och vårt välmående.

Vilken musik lyssnar du på idag? Lämna gärna en kommentar och dela med dig!

 

2 kommentarer

 • Maria Scharffenberg

  Musik är det universella språket som alla redan kan. 🙂
  Du undrar om du också kan lära dig spela? Utan att träffat dig svarar jag obetingat Ja på den frågan. Nämligen det musikinstrument du alltid bär med dig: Rösten!
  Börja i en kör! Och om du nu tänker, No way, Jag kan inte sjunga! Säger jag: Jo, det kan du! Leta upp närmaste “Pröva på” “Lära Sjunga” eller “Vi som inte kan sjunga” kör eller liknande och kasta dig in!
  Lycka till!!

  • Slow Living by Annika

   Visst är det så….rösten bär vi med oss! Jag har faktiskt deltagit i kör för många år sedan och jag sjunger faktiskt nu med…fast när jag städar, rensar trädgården eller stryker… 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: