Hälsa & Ohälsa

När orken tryter

Idag har varit en sådan där dag då orken tryter och hjärnan är mossig.

Jag ligger sjuk i förkylning med en kropp som värker och fryser. Sådana här dagar dricker jag massa te med honung och försöker sova så mycket som det går.

Te och honung vid förkylning

Sömnens betydelse

Man tror att sömn framför allt spelar en viktig roll för minnet och för att på olika sätt processa intryck och “bygga om hjärnan” utifrån de upplevelser och erfarenheter vi gjort under dagen. Jag älskar att sova men är inte speciellt bra på det…än. Men jag jobbar på det!

Vår sömn cirkulerar under natten upprepade gånger genom fyra olika stadier. Tre av dessa består av så kallad NREM-sömn, non rapid eye movement sleep. Det fjärde stadiet är REM-sömn, rapid eye movement sleep, och det är under REM-sömnen som vi drömmer. Under REM-sömn är hjärnan och andra delar av kroppen nästan lika aktiva som i vaket tillstånd och forskarna tror att just REM-sömnen spelar en viktig roll för minnet och bearbetandet av olika intryck.

Sömnen styrs nämligen av två olika system. Det ena kallas det homeostatiska systemet och gör att vi blir mer trötta ju längre vi varit vakna, på samma sätt som vi blir mer och mer hungriga om vi inte ätit på länge. Detta system syftar till att återställa ”vakenhetsbalansen” i kroppen och bryr sig därför inte så mycket om vilken tid på dygnet det är, utan bara hur lång tid det gått sedan man sov sist. Man kan likna detta vid ett timglas, som vänds och startas om på nytt varje gång vi sover.

Bild: Pixabay

Men det finns även ett ytterligare system, det cirkadiska systemet, som håller reda på vilken tid på dygnet det är och gör oss pigga på dagen och trötta på kvällen. Man kan likna detta vid en vanlig klocka som talar om tiden på dygnet.

För att kunna somna på kvällen måste alltså både timglaset vara tomt och dygnsklockan tala om att det är ”läggdags”. Om vi försöker lägga oss för tidigt, kommer vi att ligga vakna i sängen och vrida och vända oss. Om vi istället lägger oss för sent, när båda systemen fullkomligt skriker ”sov nu!”, kanske vi visserligen somnar – men det blir svårt att vakna på morgonen, eftersom kroppen vill sova ikapp.

Så vad jag önskar av idag är att jag blir frisk och att du inte blir sjuk. Var rädd om dig och sov mycket!

%d bloggare gillar detta: