Trädgård

Nu börjar även jag med Bokashi

Som den trädgårdsnörd jag är så letar jag ständigt efter nya idéer, projekt och odlingssätt. När vi köpte vårt hus med trädgård för 10 år sedan fanns det bara några enstaka höga träd och ett gammalt äppelträd och det var allt. Så jag har haft förmånen att få forma trädgården från grunden.

Huset ligger mitt i stan och vi har grannar överallt så vi började med att plantera thujahäck mot gatan, syrenhäck mot ena grannen, häggmispelhäck mot andra grannen och beskar en blandhäck mot tredje grannen. Nu är vår trädgård inramad av olika häckar som ger bra insynsskydd på sommaren och bjuder in många småfåglar.

Vår thujahäck mot gatan
Till vänster vår syrenhäck och till höger häggmispel
Vår blandhäck mot tredje grannen

Det är också vid blandhäcken jag har min köksträdgård. Den ser inte mycket ut för världen idag men det kommer bli bättre.

Som titeln avslöjade så har jag precis börjat återvinna vårt matavfall med hjälp av Bokashi. När jag läste på om detta sätt att kompostera lät det för bra för att vara sant. Bokashi.se hemsidan fångade mitt intresse med dessa ord;

Bokashi kökskompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet.
Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

Tänk att det finns ett sätt att återvinna sitt matavfall i sin egen trädgård och samtidigt få ny näringsrik jord till trädgården OCH samtidigt spara pengar genom att mitt abbonemang för sophämtning blir billigare- det kan jag inte motstå!

Nu står min kranhink i köksskåpet

Så hur gör jag då?

Jo, jag har först strött ett lager med Bokashiströ på dräneringsplattan i hinken och sedan ett lager matavfall. Sedan bör man trycka till maten lite med den medföljande plattan så det blir så lite luft som möjligt och på mer mer strö.

-Strö på dräneringsplattan

-Matrester

-Tryck till och pressa ut luft

-På med ca 2 matskedar strö

-Sätt på locket ordentligt

Enligt instruktionerna bör man vara noggrann med att matbitarna inte är för stora (går att dela med sax eller kniv) samt att locket sitter helt på då processen kräver så lite luft som möjligt.

När hinken är full och jag dränerat vätskan med kranen ett par gånger ska hinken stå orörd och jäsa ett par två-tre veckor. Helst ska det stå i rumstemperatur och fermentera och det gör inte om det går mer än ett par veckor.

Efter fermenteringen kan innehållet grävas ned i trädgården och viktigt är att 10-30cm jord fylls på så maten får kontakt med jorden och inga djur gräver upp innehållet. Nu kommer maten omvandlas till jord och vid 6 plusgrader blir Bokashimikroberna aktiva.

Jag tänkte gräva ned avfallet i mina rabatter så både buskar och träd får välbehövlig näring.

Både körsbärsträd, syrener, buskar och japanska lönnar kommer nog må gott av näringen.

Jag skapar hela tiden nya rabatter då jag vill att min trädgård ska bli grönare både sommar som vinter. Har planterat ex Thujor och rhododendron och tar tacksamt emot tips på fler vintergröna växter.

Jag nuddar vid tanken att skapa en mer skogslik trädgård som lockar både fåglar, insekter och skapar insynsskydd. Även här tar jag tacksamt emot tips hur man kan skapa detta. Kanske du själv har planterat bra buskar mot insyn?

Jag har ett hörn av trädgården som fått ormhassel, japanskt körsbärsträd och bambu som planteringar.Här tänkte jag utöka denna platsen så den känns mer mysig att sitta vid.

Bredvid denna hörna finns även vår lilla trädgårdsdamm där grodorna huserar och övervintrar.

Detta var en liten rundvisning över hur jag tänker använda Bokashin på olika ställen.

Nu över vintern tänker jag förvara det fermenterade innehållet i en gammal plasttunna för att till våren köpa en varmkompost.

Du som redan använder dig av Bokashi, hur gör du? Tips?

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: