Cyberspace
Allmänt

Online eller Offline- vilka människor blir vi?

Online typen blir bortkopplade

Sociala medier har alltid funnits i olika skepnader. Vi människor har utvecklat språket och kommunikationen för att vi ska kunna socialisera oss med varandra. Redan runt lägereldarna berättade vi historier för varandra och denna gemenskap fick oss att börja bygga samhällen och delaktighet.

Online eller Offline- vilka människor blir vi?

Lägereldarna sammanförde oss! BILD: Pixabay

Det som händer idag med internet i våra liv är att online människorna blivit bortkopplade från verkligheten och nuet. Det som skulle sudda ut landsgränser och skapa enighet har istället skapat isolerade öar av ensamma människor.

Vi har blivit bortkopplade från den verkliga världen där personkemi mellan människor utbytts mot personlighetstester och dejtingappar. Vi har gått från att vara sociala levande människor till att bli känslokalla robotar i någons maktspel i cyberspace.

Cyberspace

Online människan är inte längre mänsklig! BILD: Pixabay

Offline typen blir självmedkänslig

Ju mer inkännande och insiktsfulla vi blir om oss själva desto mer självmedkänsla känner vi. Vår empatiska förmåga att beröras och beröra andra människor försvinner bakom en skärm där verkligheten inte är på riktigt och människor inte är dem de egentligen är.

Det vi vinner på att vara offline är så mycket värdefullare än det vi vinner ute i cyberspace. I verkligheten uppstår människokemi, förälskelse och empati. Det är också här vår kropp, själ och ande är sammankopplade och fullt fungerande.

Online eller Offline- vilka människor blir vi?

I mötena blir vi till! BILD: Pixabay

Det är i mötet med varandra vi själva blir bekräftade och sedda. Det är i dessa mänskliga interaktioner vi blir mänskliga och detta uppnår den som är offline.

Online eller Offline- vilka människor blir vi?

Så nu befinner vi oss vid ett vägskäl känner jag. Vi människor har bättre välstånd, högre förväntningar och därmed större missnöje. Hur ska vi välja?

Homo Deus– framtidens art av mänskligheten innebär att vi blir gudamänniskor som förändrar själva arten människa. Med hjälp av modern AI (artificiell intelligens) skapar vi nya kroppar och hjärnor som ska delvis förvandla oss till cyborger.  Det vi förr såg var science fiction blir i framtiden verklighet.

Så den stora frågan är då vilka slags människor blir vi framöver? Kan vi välja att stå emot framtidens tekniska utveckling? Hur kommer vår hälsa och vår livsbalans förändras? Jag väljer mer offline- så nu önskar jag er en underbar mänsklig lördag.

Ge er ut idag, möt människor, umgås offline och hylla mänsklighetens varande!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: