Allmänt

På lördag är det dags!

Hur kommer du tillbringa helgen? På lördag är det dags! Visst är du med?

Om du liksom jag vill ta hand om vår värld, rädda klimatet, rädda djuren och haven och samtidigt inte bosätta sig i en grotta utan elektricitet eller rinnande vatten kommer här ett hett tips på hur du på lördag faktiskt kan göra skillnad.

För på Lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation och du är inbjuden att vara med.

Ensam är inte stark

Som du säkert redan lärt dig vid det här laget så vet du att ensam inte är stark. Det är tillsammans vi åstadkommer skillnad! Tillsammans skapar vi en hållbar hälsa, hållbar miljö och ett hållbart levnadssätt. Men för det krävs kunskap och människor som vågar axla ledarrollen att vara föredömen. Ett sätt att faktiskt få reda på hur du lever är att göra Klimatkalkylatorn som är ett test där du får en inblick i hur din miljöpåverkan ser ut.

Sammafattning av problemet: Butiken, Bilen, Bostaden, Biffen och Börsen

För att vara tydliga brukar Världsnaturfonden WWF prata om att utsläppen kommer från konsumtionen av fem B: Butiken, Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen.

Butiken står för konsumtion. En stor och växande del av människans klimatpåverkan kommer från vår konsumtion av nya prylar som kläder, skor, möbler och teknikprodukter. Här kan vi hjälpa till genom att laga kläder eller köpa secondhand.

Bilen står för våra transporter. Vi bör  använda den där cykeln som står i garaget mer och börja promenera för bättre miljö och bättre hälsa.

Biffen för skogs- och jordbruksutsläppen, vars primära utsläpp kan kopplas till köttproduktion. Vi bör äta mer grönsaker och mer närodlat och ekologiskt.

I Bostaden konsumerar vi både mycket energi och produkter från utsläppsintensiv industri. Tänk på att släcka lampor du inte behöver ha tänt och köp energisnåla hushållsapparater.

Börsen symboliserar hur våra pengar förvaltas av bland annat försäkringsbolag, banker och pensionsfonder, med alltför stor del i fossila kol-, olje- och gasbolag. Detta trots att mer hållbara alternativ finns idag som även är attraktiva ekonomiskt. Tänk miljövänligt när du tecknar avtal och försäkringar för ditt hem.

Vad kan du göra när lamporna är släckta?

När nu lamporna släcks på lördagkväll får du tid och möjlighet att umgås med nära och kära på ett annat sätt. Passa på att;

  • tända stearinljus och ha lite vuxenmys
  • spela sällskapsspel
  • träna mindfulness eller yoga
  • tänd i kaminen och mys framför brasan med en bok
  • skriv det där brevet du inte fått skickat än (obs. på brevpapper inte mailen)
  • om det är stjärnklart- studera stjärnorna med barnen
  • vid abstinens- lyssna på en podd (kanske min Slow Living by Annika om hälsa)

 代发空包 https://www.kongbao163.net

På lördag är det dags!

Lyssna på en podd!

 代发空包 https://www.kongbao163.net

Lämna gärna en kommentar nedan hur du tänker delta på lördag! Har du andra förslag på hur vi kan hjälpas åt att minska vår miljöpåverkan så dela gärna med dig här!空包网官网 https://www.kongbao163.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: