Hälsa & Ohälsa

Psykisk ohälsa- ett mänskligt lidande

Psykisk ohälsa är ett mänskligt lidande och som människa är jag dömd att lida!

Ingen rolig mening att starta ett inlägg med, dock är det sant. Psykiskt ohälsa är ett mänskligt lidande och har alltid varit så. Men lidandet behöver inte vara smärtsamt!

Låt oss ta det från början. Smärta och lidande föds vi med. Vi föds under smärtan och lidandet hos vår moder. Men ur denna smärta föds något helt fantastiskt- något nytt blir till, lidandet till trots.

psykisk ohälsa
Vi föds ur lidandet!

Personligen tror jag att det är tack vare smärtan och lidandet vi känner en sådan stor tacksamhet över det liv vi fått. Vi vet att livet inte är självklart och att någon annan fått utstå både smärta och lidande för att vi skulle få en chans att leva.

Med utgångspunkt i födelsen växer vi sedan genom livet med både goda och dåliga erfarenheter. Vissa lärdomar vi fått på vägen har varit njutbara och glada, andra har skakat om oss och sått tvivel i våra hjärtan.

Lidandet i sig har fått oss att stanna upp, reflektera och omprioritera. Smärtan däremot är en ständig påminnelse om vår dödlighet och oändlighet.

Genom det svartaste mörker lyser det minsta ljuset som starkast!

psykisk ohälsa
I mörkret lyser det minsta ljuset som starkast!

Alla människor lider av någon sorts psykisk ohälsa. Så nu är det sagt! Varken du eller jag behöver känna oss utpekade, vi föds alla under lidande och kommer alla leva med lidande. Lidandet formar oss som människor och ger substans åt verkligheten.

Jag brukar tänka på livet som en båtfärd. Ibland seglar jag på öppna stilla vatten och ibland stormar det med regnet som piskar mitt inre. Ibland färdas vi tillsammans med andra men emellanåt är vi själva i båten.

Även om vi känner oss ensamma och övergivna vet vi innerst inne att det finns andra båtar som gör samma livsfärd.

psykisk ohälsa
Under livets färd är vi ibland ensamma i båten!

Det viktiga är inte hur omständigheterna (vädret) beter sig utan att vi själva alltid står vid rodret och bestämmer ut kursen. Att vi själva har kontrollen över hur vi hanterar både stillheten och stormen.

Ibland kan ångesten få oss att ramla överbord och vi behöver kämpa med att behålla sansen och försöka simma mot ytan då mörkret griper tag i vår själ och paniken stiger.

Se till att du som en god kapten har flytvästen på dig ifall att du ramlar i. Flytvästen och erfarenheten är goda följeslagare på färden och kan i ett enda ögonblick vara skillnaden mellan överlevnad och undergång.

psykisk ohälsa
Flytvästen och erfarenheterna kan vara skillnaden!

Andra gånger kan livsglädjen och livsbalansen få oss att njuta av en lugn seglats på öppna vatten med en flyktig sommarbris mot vår hud. Det är då vi samlar kraft och mod att fortsätta vår resa mot framtiden.

Låt smärtan och lidandet rusta dig och ge dig kunskaper för livsfärden. Om vi bara vågade dela smärtan med varandra skulle den halveras hos oss själva.

Som jag ser det är psykisk ohälsa inte slutet på livets resa utan en del av den, en kompanjon vi behöver förlika oss med och omfamna. Istället för att fly från lidandet tror jag vi måste våga stanna upp mitt i och se det för vad det är; en del av livet!

psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är en del av livet!

Låt oss konstatera att psykisk ohälsa är ett mänskligt lidande som finns mitt ibland oss och som inte behöver betyda undergång. Låt oss göra livsresan tillsammans med de erfarenheter och kunskaper vi bär med oss.

Genom att prata om psykisk ohälsa och dela erfarenheter önskar jag att vi tog bort de fördomar och den stigmatisering många känner.

 

Har du en livsresa du skulle vilja dela med dig av? Hör av dig till mig på contact@slowlivingbyannika.se eller lämna en kommentar här i inlägget så hör jag av mig till dig.

%d bloggare gillar detta: