Hälsa & Ohälsa

Slow living- vad handlar det om?

För mig har det gått bättre för varje vecka att leva mer i nuet. Numera har jag släppt på kontrollbehovet och stressen. Idag planerar jag inte så långt i förväg utan lever mer närvarande i det som sker här och nu. Efter min utmattning förra året har jag fått lära mig den hårda vägen.

Psykisk ohälsa

För över 1,5 år sedan märkte jag själv att min kropp signalerade utmattning. Jag var ständigt trött, kände mig stressad och hade stor beslutsångest. Även de minsta valen kunde kännas övermäktiga. Jag arbetade och pluggade samtidigt och detta hade jag gjort i över 8 år. Förutom tröttheten upplevde jag koncentrationssvårigheter, minnesförlust och sömnsvårigheter. Jag blev sjukskriven ett tag och tog ett svårt beslut att ta studieuppehåll. Jag kände mig som ett dött träd bland alla andra levande varelser.

Slow living- vad handlar det om?

Efter att jag börjat anpassa mitt liv till ett långsammare och medvetnare liv började stressen avta och lugnet infinna sig.

FOMO- är du mobilberoende, har beslutsångest och är ständigt stressad? Då kan du vara drabbad.

Är du rädd att missa något, jämför du dig hela tiden med andra och ser du semestern som en möjlighet, inte för vila utan som extra tid att hinna göra allt det där du inte gjort än? Då kan du lida av just FOMO- Fear of missing out!

När jag mådde som sämst kom räddningen som närmast. Mitt i sorgen över att inte orka eller räcka till kom så insikten till mig; jag måste släppa alla måsten för att orka ta emot. Vad fick jag då ta emot? Jo, vissheten om att jag inte måste göra allt eller kunna allt. En slags frid som ersatte krav och ångest. En livsstil som vill skapa balans.

Slow living- vad handlar det om?

Just filosofin att leva mer medvetet i nuet kallas för många slow living. Att leva långsammare och aktivt välja sådant som balanserar hälsan till kropp, själ och ande.

Var rädd om dig!

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: