Hälsa & Ohälsa

Slow living- vad innebär det?

Jag har fått en del frågor om vad Slow living innebär då många sett mig ändra lite fokus på bloggen. Detta tänker jag försöka svara på men först behöver jag klargöra varför jag ändrat lite fokus här i bloggen.

Fokus i bloggen

Som ni kanske har märkt, en del av er har faktiskt hört av sig till mig, så ändras det en del i bloggens tema och utseende. Jag förstår att detta skapat förvirring och undran. Först vill jag be om ursäkt för att detta blir rörigt och att jag förstår att ni undrar. Mitt fokus har hela tiden legat i det tankesätt jag strävar efter att anamma allt mer, nämligen att leva slow living med ett hållbart och en ekologisk grund. Det jag vill skapa är en plattform för samtal och kunskap inom dessa områden. Därav har jag provat mig fram med diverse blogg teman och med olika prioriteringar.

Min vilja har aldrig varit att förvirra er eller skapa någon perfekt kunskapsbank utan det har istället handlat om att jag inte varit säker på hur jag bäst ska kunna dela med mig av detta liv.

 

Vad handlar då Slow living om?

Jag brukar tala om att Allt har sin tid och detta är väl kärnan i tankesättet. Att allt måste få ta den tid det tar. I detta sammanhang handlar det om tillit och samklang med naturen, det skapade och nuet. Vi är ofta så fokuserade på framtiden och vad som händer där att vi alltför ofta glömmer att livet pågår här och nu.

Det är idag vi möts i detta inlägg och det är idag du fått möjligheten att växa, mogna och utveckla den fina människan du ärskapad till. På svenska skulle vi kanske tala om att leva långsammare, i nuet. 

 

Min trädgård hjälper mig leva ett långsamt liv.

Jag använder gärna det engelska uttrycket

På engelska står slow living för mer än bara långsamt liv. Det innesluter även samarbete, respekt, hållbarhet, tacksamhet och motståndskraft. Kanske skulle jag också vilja lägga till enkelhet och stillhet. 

Att leva i detta tankesättet kräver en hel del mod och beslutsamhet, vilket jag övar mig på hela tiden. Jag kan inte säga att jag är någon expert på detta men jag har bestämt mig för att mina resterande år i livet leva mer hållbart till både kropp, själ och ande.

 

Hur kan slow living rent konkret visa sig?

Jag har alltid varit en människa som tyckt om ensamheten och samtidigt velat ha nära relationer. Jag har sett mig som en social ensamvarg som har behövt dra mig tillbaka emellanåt för att ladda batterierna. Om jag inte haft möjlighet till detta har stressen visat sig i migränanfall och enorm trötthet. Under åren har jag lärt mig vad som triggat igång denna onödiga stress och jag lär mig alltmer att hantera detta.

Rent konkret kan nu slow living tankesättet rädda mig från migränanfall. Jag blir bättre på att bromsa alla mina måsten och faktiskt säga nej ibland när jag känner att det är för mycket. Detta är så svårt men så viktigt att lära sig!

Så jag säger nej till sammankomster ibland och likaså har jag avsagt mig en del åtaganden. I våras blev jag sjuk i utmattning och jag tog då beslutet av ta studieuppehåll efter över sex år på högskolan. Än idag vet jag inte när eller om jag kommer ta upp studierna igen, jag får låta tiden läka min kropp och mitt sinne först.

 

Vårt akvarium skänker vila för själen!

Vad slow living inte är

Många har fått den uppfattningen att de som anammar tankesättet är lata och oengagerade, vilket är helt felaktigt. Det handlar inte om att få människor att ligga på sofflocket hela dagarna och gå på försörjningsstöd. Inte heller exkluderar slow living drivna företagarna eller entreprenörer som jobbar långt mer än 40 timmar i veckan. Vi som försöker anamma detta är helt vanliga dödliga som fått en annan prioritering i livet.

För mig handlar detta om att våga leva enklare och samtidigt rikare. Enklare, då jag hellre tjänar mindre pengar och har tid att bygga nära relationer till mina barn och vänner och rikare då jag samlar mina skatter i just kärleken mellan människor och till naturen. Som social ensamvarg prioriterar jag lugna hemmakvällar framför pubrunda på Avenyn. Jag går hellre i skogen eller åker till sjön än tar en heldag i storstan.

 

 Naturen styrker den trötte!

Vänner, förhoppningsvis kan ni ha överseende med mig ett tag framöver då jag försöker forma en fungerande och hållbar blogg som framöver ska kunna fungera som vår inspirationskälla och vår mötesplats.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: