Sommartid- så får du lättast orken tillbaka!
Hälsa & Ohälsa

Sommartid- så får du lättast orken tillbaka!

Sommartid- så får du lättast orken tillbaka!

Sommartid- så får du lättast orken tillbaka!

Sommartid, vårtrötthet och mindre sömn

Ord som du antagligen både säger och får höra av omgivningen i dessa dagar. Många är trötta efter vinterdvalan och mörkret. Energinivån blinkar rött och vi sover för lite- detta får konsekvenser. Vi är nog flera som sträcker hela kroppen mot de solstrålar som orkar lysa igenom slöjmolnen idag. Efter vinterns dvala inomhus ska vi plötsligt ut i solen, dra fram grillen, plantera blommor och umgås med grannarna igen. Energin räcker inte till! Allt ljus, all glädje och all efterlängtade grillning suger ut den lilla gnutta energi vi hade kvar.

Nu står vi där med en timmes mindre sömn, dagar som måste tillbringas utomhus och grannarnas grillos stickande i ögonen.

Den stora frågan återstår

Man kan ju tycka att energin och orken borde sprudla ur oss ikapp med ljuset. Att dagarna blir ljusare medför ju att vi tror oss få fler timmar att spendera, så är dock inte fallet. I söndags ändrade vi till sommartid vilket egentligen förkortade sömnen med en timme. Faktum är också att ljuset och all den friska luften får oss att känna oss som urvridna lakan, helt utan ork till någonting. Den stora frågan kvarstår; hur hittar vi den där energin vi längtat efter hela vintern?

Sommartid- så får du lättast orken tillbaka!

Här delar jag med mig av de tips jag själv använder mig av för att orka med vårens utevistelse;

  • lägger mig samma tid på kvällen fast det fortfarande är ljust ute
  • tillåter mig att ta powernaps mitt på dagen när jag kan
  • äter mer grönsaker och lättare mat 
  • tar lugna promenader och njuter av fågelkvittret

 

Största anledningen som gör oss vårtrötta tror jag är alla förväntningar vi har på oss själva. Trots att ljuset återvänder tar det ändå tid att bygga upp vårt energiförråd. Mitt bästa tips är därför detta- låt energidepån sakta fyllas på och slösa inte med den lilla orken du har för lagomt till försommaren har du fyllt upp energiförråden och då har kroppen anpassat sig till utelivet igen.

 

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: