Bra Miljöval

Tillsammans är vi hållbara!

Nu kan vi vara hållbara tillsammans!

 

 

När jag började sortera hushållsavfallet hemma tänkte jag på alla pengarna jag skulle spara genom att beställa mindre soptunnor, som givetvis kostar mindre pengar. Jag kände mig så stolt över att ha kommit på ett sätt att faktiskt spara pengar enkelt och med ganska liten egen arbetsbörda. Det enda jag behöver göra är att separera förpackningar från plast, metall och kartong. Alltså har jag tre olika sorteringskärl för dessa. Denna sortering är enkel att göra och tar faktiskt minimalt med tid!

 

 

 

Jag sköljer ur och viker kartongerna, tar bort plastkorken och så sköljer jag konservburkarna. Var sak på sin plats i varsin låda. Enkelt, snabbt men gör stor nytta för miljön!

 

En del talar om karma

Andra om att man får vad man förtjänar! What goes around comes around! Som man bäddar får man ligga! Som man sår får man skörda! Ja kärt barn har många namn! Det jag talar om är att hur vi tar hand om vår miljö faktiskt är den gåvan vi ger våra barn. Det gör stor skillnad om vi lever som miljöhjältar eller inte!!!

Visste du att:

– En tredjedel av all mat som produceras i världen, 1,3 miljarder ton, kasseras?
– Andelen onödigt matavfall från hushållen är 35% av mängden matavfall från hushållen, vilket motsvarar 28 kg per person och år?
– Det onödiga matavfallet på 28 kg, orsakar utsläpp av växthusgaser på 560 000 ton koldioxidekvivalenter. Detta motsvarar utsläppen från 220 000 bilar under ett år?

Hållbarhet handlar inte bara om återvinning

Vi konsumenter kan delas upp i olika grupper om hur vi agerar i förhållande till hur vi tänker runt hållbarhetsfrågor och konsumtion; ego, lagom, smart och hängiven.
– 24% tillhör Smart och Hängiven och tänker på hållbarhet när de konsumerar.

– Lagom är 50% av oss och har generella krav på livslängd och kvalité men prioriterar pris. Hållbarhetstänkande kan bli intressant om det ligger i linje med hur man annars tänkt.

– Kvar blir 26 % som inte tänker alls på hållbarhet. Vilken grupp tillhör du?

 

Det innefattar även hur vi konsumerar. Högre kvalité ger längre hållbarhet. Att agera hållbart ger en bra känsla. Nästan lite lyxig. ”Jag gör något bra, jag förtjänar en hållbar miljö”. Som bonus på det, kan soffbordet få exakt den färgen du vill ha, eftersom du målar den själv. Du sparar tid och slipper åka runt i affärer. Det kan istället bli en kopp kaffe med grannen eller familjen. Lyxigt avslappnad med ett snyggt soffbord. Den nöjda känslan av att ”jag fixade detta själv”.

Men det finns något mer vi kan göra, nämligen återanvända våra saker. Begrepp som används är återbruk, återanvända och upcycling. Återbruk och återanvända ligger nära varandra i betydelse, men upcycling, som kommer från engelskan, betyder att produkten får nytt användningsområde och då anses bli mer värd. Var gränserna mellan begreppen går kan ibland vara svårt. Jag målar ofta om möbler eller saker jag tröttnat på och som jag funderar på att göra mig av med. Men med lite ny färg, nytt tyg eller nytt användningsområde behåller jag allt som oftast sakerna i mitt hem.

 

Förvara maten rätt

 

  • Kontrollera att kylen och frysen håller rätt temperatur (kyl ca 5 grader och frys ca -18 grader) Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
  • Frys in mat som du vill spara länge Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först! Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

 

Ex: när frukten börjar bli gammal och det syns på skalen kanske det inte är så kul att äta den. Frukt kan du använda i matlagning och bidrar med sin smak. Apelsin, äpple, citron, päron etc. kan hackas ner. Bananer kan skalas och frysas in i bitar för att senare användas till efterrätter. Frukt kan också vara fyllning i bullar, bli kräm eller marmelad. Så här i juletider går det alldeles utmärkt att bjuda på hemmabakt fruktkaka…

 

Att leva hållbart handlar mest om vilken inställning du har!

 

Överväganden

  • Behöver jag detta?
  • Kan jag laga och reparera?
  • Kan jag köpa second hand?
  • Kan jag låna eller hyra?

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: