Allmänt,  Hälsa & Ohälsa

Växla ned och få bättre balans

En hel vecka tillägnad det jag själv brinner för

Denna veckan är det International Downshifting Week som är en kampanj utan vinstdrivande syfte som är utformad för att hjälpa dig att sakta ner din takt, få dig att äta mer grönt och få en bättre balans i livet. Det grundades 2003 av en nöjd nedväxlare Tracey West som tror att en liten nedskiftning kan få en stark inverkan på din fysiska hälsa, ditt mentala välbefinnande, dina relationer med kollegor, familj och vänner. Det kan till och med förbättra ditt sexliv.

Växla ned och få bättre balans

Att välja att växla ned och få bättre balans BILD: Pixabay

 

Min livsgrund är att underhålla hälsa till kropp, själ och ande och genom små steg kan vi förändra vår tillvaro; från en stressig vardag till en lugnare och mer hållbart liv. Men hur gör man då? Jag har inga pekpinnar eller färdiga paket. Det jag däremot har är erfarenhet av psykisk ohälsa och min längtan efter balans. Det jag kan dela med mig av är mina egna små steg mot enkelhet, tystnad och lugn.

Jag har påbörjat en detox rensning hemma där jag rensar ut allt jag har i skåp och förråd och både säljer av och skänker bort saker, kläder och onödiga prylar jag inte behöver ha. Som exempel går jag igenom fyraåringens leksaker och kläder som inte används längre. Det blir både saker jag sparat av sentimentala skäl (bebiskläder eller omtyckt leksak) till saker som bara ligger i en leklåda (småbilar eller gosedjur).

För mig har det varit viktigt att behålla möbler och ting som får mig att känna mig väl till mods. Exempelvis ett litet vitt bord jag köpte på second hand som både ger känsla av gamla tider och andas hållbarhet. Jag behåller också porslin jag fått av släktingar då de dels påminner om dom men också passar in i den gamla känslan jag vill återskapa i vårt 1800-tals hus. Vi har timmerstockar i väggarna, kaminer i flera rum och genuina trägolv som emellanåt ger flisor. Jag älskar våra enkla ljusa färger och att ljuset från trädgården får sippra in genom de tunna gardinerna.

Samhället ger oss en skev bild av status

Hur kommer det sig att det som samhället idag ser som status och lyckat liv  är de som har finast hus, senaste bilen och flera utlandssemestrar varje år? Varför kompromissar vi med vår hälsa och vår frihet mot att tjäna så mycket pengar som möjligt? Är inte vårt välbefinnande värt så mycket mer?

Jag blir faktiskt provocerad av att många väljer att vara levande reklampelare för märken som vare sig är miljövänliga, ekonomiska eller bidrar till vår hälsa. Tänker på alla de gifter som finns i de dyra exklusiva kläderna, de stora bilarna som alltför oftast forslar en person fram och tillbaka och alla de sk hälsopiller som varken innehåller några vitaminer eller stärker vårt skelett. Jag måste erkänna att jag även ibland blir, om inte provocerad, så i alla fall ifrågasättande mot alla de prylar många har omkring sig. Att köpbeteende kan kopplas till hur vi mår vet vi sedan tidigare studier. Men jag tänker också att alla statusprylarna fyller ett behov och en längtan.

Personligen blir jag själv mer imponerad över de människor som valt att ta avstånd från konsumtionshetsen och vågar aktivt downshifta för att prioritera välmåendet. Jag själv märker att när jag har för mycket saker omkring mig, även när det är välstädat, blir jag orolig och lite stressad. När jag sedan plockar undan och får rena ytor på bord, mer plats på golvet och färre möbler lugnas mitt sinne och jag känner harmoni.

”För mig är status att våga välja leva det liv man mår bra av. Jag tänker att det handlar om att våga vara ärlig mot sig själv och sina behov. Egentligen är ju pengar bara papperslappar som vi givit ett visst värde. Men det verkligt hållbara värdet är hälsan, relationer och friden vi erhåller när vi vågar vara sanna mot oss själva.”

Tracey West delar med sig av några förslag till hur vi kan påbörja vår egen downshiftning;

  • Tid Boka en halvdag för att helt och hållet spendera med någon du älskar
  • Mat Koka upp en måltid från början, med hjälp av lokalt framställda, säsongsbetonade ingredienser, helst organiskt
  • Pengar Klipp itu ett kreditkort
  • Ger Donera en väska med kläder, leksaker eller användbara saker till en lokal välgörenhetsbutik, tillflyktsort eller återvinningscenter
  • Skapa Gör ett enkelt kort för nästa födelsedag eller händelse i kalendern
  • Minska Eliminera 3 icke-väsentliga inköp i veckan
  • Växa Plantera någonting i trädgården du kan odla och äta och starta komposthögar
  • Lokalt Tänk på arbeten hemma- små lokala företag, för tjänster du behöver
  • Kommunicera Stäng av TV: n, slå på radion, spela några spel och prata
  • Gemenskap Ge frivilligt en timme av din tid till en lokal välgörenhetsbutik, djurhem, hospice mm

 

Vågar du växla ned och få bättre balans? Hur gör du då? Lämna gärna en kommentar och dela med dig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: